# 32nd Keck Annual Research Conference Structural Biology: Past, Present, and Future

### Chairs:

<u>Irina Serysheva, PhD</u>, Professor and Director, Structural Biology Imaging Center, UTHealth and

Xiaodong Cheng, PhD, Professor, Epigenetics and Molecular Carcinogenesis, MD Anderson Cancer Center

#### Co-Chairs:

Mariah Baker, PhD, Assistant Professor, Biochemistry and Molecular Biology, UTHealth and

Gundeep Kaur, PhD, Postdoctoral Fellow, Epigenetics and Molecular Carcinogenesis, MD Anderson Cancer Center

## Friday, October 21, 2022- AGENDA

8:15 Welcome: Keck Center Overview and Conference Day Overview Irina Serysheva and Xiaodong Cheng

## SESSION 1 Chairs: Irina Serysheva, PhD & Mariah Baker, PhD

8:25-9:25 **Keynote Speaker**: (50 Min + 10 Min Q&A)

<u>Edward Egelman</u>, PhD, Professor, Biochemistry and Molecular Genetics, University of Virginia CryoEM of Polymers: From Proteins to Peptides

9:25-10:05 **Guest Speaker:** (30 min + 10 Min Q&A)

<u>Youxing Jiang</u>, PhD, Professor, Physiology and Biophysics, UT-Southwestern Assembly, Permeation, Gating and Pharmacology of Rod CNG Channel

10:05-10:15 Keck Center Trainee Speaker 1 (10 min)

Mauricio Menegatti Rigo, PhD, Computer Science, Rice University; Computational Cancer Biology Training

Program

Developing Structural Tools for Immunotherapy Improvement

10:15-10:25 Keck Center Trainee Speaker 2 (10 min)

**Jordan Johnson**, Biology and Biochemistry, University of Houston; Houston-Area Molecular Biophysics

Program

Single-Molecule Studies of EF-Tu Accommodation and Proofreading Mechanism

10:25-11:20 Poster Session and Coffee Break

11:20-11:30 Keck Center Trainee Speaker 3 (10 min)

**Astrid Manuel**, School of Biomedical Informatics, The University of Texas Health Science Center at

Houston; NLM Training Program in Biomedical Informatics and Data Science

Innovating Drug Repositioning Strategies for Multiple Sclerosis via Translational Bioinformatics

**Approaches** 

11:30-11:40 Keck Center Trainee Speaker 4 (10 min)

William Shropshire, PhD, Infectious Diseases and Infection Control, The University of Texas MD Anderson

Cancer Center; Training Program in Antimicrobial Resistance

Elucidation of Molecular Mechanisms Underlying Successful Adaptation to Carbapenem Antimicrobials in

High Risk Carbapenem Resistant Escherichia coli Lineages

11:40-12:20 Guest Speaker: (30 min + 10 min. Q&A) Naoko Mizuno, PhD, Structural Cell Biology Lab, National Heart, Lung, Blood Institute, Top-down and Bottom-up of Cell Shape Formation Visualized by Cryo-electron Microscopy 12:20-12:50 Lunch Break SESSION 2 Chairs: Xiaodong Cheng, PhD and Gundeep Kaur, PhD 12:50-1:50 **Keynote Speaker:** (50 min + 10 Min Q&A) Scott Stagg, PhD, Professor, Chemistry and Biochemistry, Institute of Molecular Biophysics, Florida State University **Determining the Structures of Challenging Membrane Remodeling Complexes** 1:50-2:30 Guest Speaker (30 min + 10 min. Q&A); Gabrielle Rudenko, PhD, Professor, Toxicology and Pharmacology, Sealy Center for Structural Biology and Molecular Biophysics, UT Medical Branch at Galveston Drugging the Redox Switch in the Transcription Factor  $\Delta$ FosB - a Potential Therapeutic Target for Neuropsychiatric and Neurological Disorders 2:30-2:40 Keck Center Trainee Speaker 5 (10 min) Miranda Lewis, Molecular Virology and Microbiology, Baylor College of Medicine; Training Interdisciplinary Pharmacology Scientists Evaluation of Nitazoxanide as an Antiviral for Human Norovirus Using Human Intestinal Organoids 2:40-2:50 Keck Center Trainee Speaker 6 (10 min) Hannah Wilson, Microbiology and Infectious Disease, The University of Texas Health Science Center at Houston; Molecular Basis of Infectious Diseases Characterizing C. albicans Morphogenesis Regulation in the Context of Host Macrophages 2:50-3:45 Poster Session and Coffee Break 3:45-3:55 Keck Center Trainee Speaker 7 (10 min) Rachel Keuls, Development, Disease Models and Therapeutics Graduate Program, Baylor College of Medicine; Training in Precision Environmental Health Sciences Yolk Sac-Derived Cells Are Required for Brain Development 3:55-4:05 Keck Center Trainee Speaker 8 (10 min) Kehinde Idowu, PhD, Center for Biomedical and Minority Health Research, Texas Southern University; **Cancer Therapeutics Training Program** The Design and Development of GMC1 Analogues: Targeting the Regulation of FKBP52 and Hormonal Receptors in Prostate Cancer Cells 4:05-4:45 Guest Speaker: (30 min + 10 min. Q&A): Tom Terwilliger, PhD, Laboratory Fellow, Los Alamos National Lab **AlphaFold Changes Everything** Awards and Closing / Reception Following 4:45-5:00